Musikens och rörelsens magi

Standard

Jag öppnar mina allra känsligaste och mest mottagliga kommunikationskanaler för att kunna läsa barnen rätt och rättvist. Musiken och rörelsens magi. Nya möjligheter.

I tre dagar har Elin Rippe och jag besökt alla barn i åk 1 & 2 i Malung, Lima och Sälen. Vi har jobbat i ett skapande skola projekt som går ut på att barnen genom sång, rörelse och rytmik får lära sig årstidssånger. Musiken har Gitte Pålsson skrivit och heter just ”Ett år” – 12 månadssånger. I april åker vi upp igen tillsammans med ett gäng musiker (Pär Moberg som också arrat, Dan Svensson, Sara Tufvesson, Edin Bahtijaragic, och Gitte Pålsson själv!) och gör gemensam konsert där barnen får vara artisterna.

Det har varit händelserika, intensiva dagar. Många steg och rörelser ska falla på rätt plats, pressade lärare ska inse att detta bygger på lust och kan bidra till att hjälpa inlärningen inom många områden! Barn har växt tillsammans i långdans, när de klarat ”kompisklappen” med tumvantar på, fnissat i valsfattning runt midsommarstången, virvlat omkring med sjalar som våreldar i april, klafsat med stövlar, varit träd, bärplockare, snöflingor, sjungit och ”rörslat” tillsammans i så mycket som nästan upp till 2 timmar i sträck!

Det är lite magiskt med musikens kraft. Som vanligt undrar jag varför? Kanske för att vi kommer med nya ögon och gör nya saker utan att veta vilka sociala strukturer som finns i varje klass. Musiken dömer inte utan lockar till något nytt. Var och en gör efter sin förmåga. Tack Maria Larsson i Malung för att du gett oss, barnen och lärarna denna möjlighet till utveckling!

Om Karin

Jag är en klarinettspelande rytmikpedagog som även kan vara katt, höna, dinosaurie, stjärna eller drake. Med klarinetten i fickan, gitarren på magen och spring i tårna möter jag barn i framförallt mindre storlekar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s