SMOK konferens Uppsala

Standard

Kulturskola 2030 – hur ser den ut? Utifrån denna fråga har det gjorts fem stora konferenser runtom i landet och den avslutande var i Uppsala i måndags. Där diskuterades bla hållbara strategier för framtiden och jag var inbjuden att hålla i ett av spåren som skulle handla om hur man kan använda rytmik i instrumentalundervisningen. Ett arbetssätt som jag bla utvecklat under åren som klarinett och rytmikpedagog på Kulturskolan i Trelleborg samt när jag undervisat IE-studenter på Musikhögskolan i Malmö.

Hursomhelst, väskan laddades med klarinetter, blockflöjter och ärtpåsar. 30 träblåslärare från bla Västerås, Uppsala, Katrineholm, Solna, Tierp mfl fick leka med musiken och instrumenten. Bäst brukar det bli om ALLA spelar klarinett, speciellt om de aldrig gjort det! Då släpper prestigen och skratten kommer fram. Skratten befriar o släpper fram barnen i allt det vuxna och allvarliga. Vi fick bara 90 minuter tillsammans – men mycket intensiva minuter då alla fick göra klarinett-rapen, sjunga om klarinetter, agera olika notvärden i rummet, spela och tuta och hoppa.

Min slutsats av alla som kom fram och ville prata o diskutera efteråt är att det finns ett stort behov! Ett behov av att få praktiska, metodiska tips för hur man jobbar med instrumentspel i grupp med barn. Så nu ska jag samla ihop mig och skicka ut lite info till de musik och kulturskolor som är intresserade av mer fortbildning av detta slaget! Håll utkik!

Om Karin

Jag är en klarinettspelande rytmikpedagog som även kan vara katt, höna, dinosaurie, stjärna eller drake. Med klarinetten i fickan, gitarren på magen och spring i tårna möter jag barn i framförallt mindre storlekar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s